Close
Inapoi la postari

Beneficiile si avantajele iluminatului cu LED.

Beneficiile si avantajele iluminatului cu LED.

Beneficiile si avantajele iluminatului cu LED.

 Cuprins:

  •   Economisirea energiei electrice
  •   Durata
  •   Sustenabilitate
  •   Eficienta
  •   Dimensiuni reduse
  •   Siguranta
  •   Fonduri europene
  •   Concluzii

 

In ultimii ani, tehnologia a facut progrese mari prin inovatii utile care s-au dovedit a fi acum parte din viata noastra de zi cu zi, oferind avantaje si beneficii enorme in casele noastre. De altfel, inovatiile tehnologice au influentat diverse sectoare si activitati. Mai exact, in acest articol intentionez sa va ofer cateva avantaje ale sistemelor de iluminat cu Led, fiind in prezent cea mai raspandita si preferata in locul iluminatului traditional prin incandescenta.

 

Incep prin a spune ca noile lampi cu LED (Light Emitting Diode = dioda emitatoare de lumina) au o durata de viata mult mai mare, sunt sustenabile si au fost create pentru a sustine economisirea de curent electric. In alta ordine de idei, pentru a facilita extinderea a acestei surse de iluminat alternativa, s-au eficientizat foarte mult si costurile de productie.  Un aspect de luat in considerare, care din punct de vedere economic se adauga celui deja remarcabil al economisirii de curent electric.

Deja din primele premise e lesne de inteles cum tehnologia LED reprezinta iluminatul viitorului, in detrimentul iluminatului traditional incandescent care aproape a disparut. Economisirea de energie, durata de viata mai lunga, sustenabilitatea si eficienta acestora sunt, prin urmare, punctele forte ale tehnologiei cu LED. Acum sa vedem mai in detaliu avantajele si beneficiile care caracterizeaza acest nou sistem de iluminat.

 

Economisirea energetica

Luand in considerare valul scumpirilor din ultima perioada la facturile de energie electrica, iluminatul cu LED are o cerinta din ce in ce mai mare atunci cand trebuie sa amenajam un spatiu. In comparatie cu sistemele vechi si invechite, montand corpuri de iluminat cu LED, se poate avea o economisire de energie de pana la 70 – 80%. Lampile cu Led consuma mult mai putini wati decat vechile becuri incandescente. Facand o comparatie, ca sa poti avea aceiasi cantitate de lumina a unui bec incandescent de 60W, poti folosi un bec LED de 7W ce dezvolta aproximativ 700 lumen.

 

Durata de viata

Un alt punct forte al iluminatului cu LED este durata de viata mai mare, diferenta cu cea a becurilor traditionale este abisala: de exemplu in comparatie cu o lampa fluorescenta, cea cu LED are o durata de aproximativ opt ori mai mare. In plus, pentru o lunga perioada de timp, becurile cu LED mentin o  luminozitate excelenta si numai dupa mii de ore de utilizare, scade emisia de lumina. Acestea pot ajunge pana la o durata de viata de peste 30000 ore de lucru.

Corpurile de iluminat cu LED, sunt de asemenea robuste, capabile sa reziste mai bine la solicitari.
Prin urmare, durata de viata mai lunga a LED-urilor se poate traduce in costuri de intretinere mai mici. In schimb, luand in considerare becurile traditionale, odata ce functia lor a ajuns la epuizare tind sa se stinga brusc, in comparatie cu LED-urile ce scad treptat fluxul initial de lumina inainte de a se consuma complet.

 

Sustenibilitate

Enormele progrese tehnologice din ultima perioada printre altele,  ar putea avea ca scop si protejarea mediului, care este de asemenea valabil si in iluminatul cu LED. Noile lampi nu contin substante toxice, spre deosebire de cele traditionale umplute cu halogenuri metalice.
In concluzie, putem vorbi despre iluminat fara poluare agresiva si fara emisii ultraviolete, cum erau pana acum cele traditionale.

Exact aceasta absenta completa a emisiilor ultraviolete, nu numai ca permite lampilor cu LED sa nu modifice formele, ci si sa nu atraga insectele insuportabile, cu mar fi tantarii, de exemplu.
In acelasi timp, Led-urile nu emit lumina fierbinte datorita sistemelor de racire eficiente, motiv pentru care acestea pot fi instalate in conditii de siguranta si in contact cu lemnul, fara posibilitatea de a fi in pericol.
E bine de stiut, ca majoritatea lampilor cu LED sunt construite din material reciclabil, cum ar fi de exemplu, aluminiul, acesta ajutand la racirea cip-ului LED.

 

Eficienta

Eficienta de multe ori nu merge intotdeauna mana in mana cu economisirea. A economisi inseamna a compromite eficienta unui serviciu. In acest caz, insa, eficienta si economisirea sunt perfect imbinate, cu becurile LED caracterizandu-se printr-o eficienta energetica nemaipomenita. Aceasta eficienta este mult superioara celei a lampilor fluorescente, cu incandescenta sau cu halogen. Este necesar sa se precizeze ca eficienta luminozitatii este relatia direct proportionala dintre fluxul de lumina (lux) si consumul (wat putere).

 

Dimensiuni reduse

LED-urile in principiu sunt mai mici decat lampile traditionale, motiv pentru care pot fi usor integrate in pardoseli, tavane, pereti si diferite suprafete. Aici putem exemplifica cu usurinta banda LED, spoturi incastrate in tavan, aplice LED de exterior, etc.
Cu ajutorul acestei tehnologii, iluminatul rezidential are acum o multitudine de modalitati de a putea ilumina un spatiu sau o camera. Deci si pentru un design minimalist se pot preta de minune.

 

Siguranta

Pe langa economisirea energiei electrice, acest sistem de iluminat ne permite noua, oamenilor sa participam la un climat mai bun prin reducerea emisiilor de CO2 si, astfel, sa crestem nivelul de siguranta. O tehnologie puternic caracterizata de siguranta sistemelor de instalat.
Lampile cu LED imbunatateste, de asemenea, calitatea vietii datorita culorilor sale foarte aproape de alb, o culoare ce reprezinta lumina naturala a zilei, favorizand astfel o mai buna perceptie a culorilor de catre ochiul uman.
Si aici putem include faptul ca iluminatul cu LED vine la pachet cu trei nuante principale de temperatura de culoare (kelvin): alb cald-3000k, alb neutru-4000k si alb rece-5500k, in functie de necesitatile si gusturile fiecaruia.

 

Fonduri europene

Un alt aspect care nu trebuie subestimat pentru a intelege pe deplin beneficiile si avantajele iluminatului cu LED, este ca Uniunea Europeana incurajeaza guvernele stalelor prin accesarea fondurilor nerambursabile de inlocuire a sistemelor de iluminat vechi, optimizand astfel eficienta energetica.
Chiar si din aceasta politica reiese clar modul in care iluminatul cu LED este acum recunoscut pentru toate intentiile si scopurile ca iluminatul viitorului.

 

In concluzie

Prin urmare, corpurile de iluminat cu LED sunt considerate noua frontiera a iluminatului, asa dar ele sunt capabile sa foloseasca lumina cum nu a mai fost niciodata. Domeniile de utilizare a tehnologiei LED au obtinut acum rezultate remarcabile, e destul sa ne gandim doar la o parte din iluminatul public (semafoare, stalpi de iluminat, etc) sau panouri publicitare.
De asemenea, in ceea ce priveste iluminatul public, obiectivele sunt reducerea costurilor si a consumului  de curent electric si, in acelasi timp, imbunatatirea iluminatului stradal si asigurarea unei sigurante sporite pentru pietoni si soferi.
In prezent, in anumite zone, reteaua rutiera inca nu este deservita de un iluminat optim, iar LED-urile pot contribui la o imbunatatire semnificativa.
Dar iluminatul cu LED a facut, de asemenea, un abordaj pozitiv in iluminatul rezidential, inlocuind in mare masura becurile cu halogen, fluorescente sau incandescente. Pe scurt, iluminatul cu LED a intrat si intra in continuare in cele mai multe dintre casele noastre si in timp raspandirea va fi totala inlocuind complet iluminatul traditional invechit.

Comentarii
Scrie un comentariu Inchide formularul